Hvad er en “blockbuster” egentlig?

Filmnørdens Hjørne Blog Leave a Comment

Det er et ord der bliver brugt meget i dagens filmverden – blockbuster. Betegnelsen bruges ivrigt (især af salgsglade filmselskaber) om store, populære film, men hvor kommer det egentlig fra og hvornår er det egentlig korrekt, at bruge netop denne betegnelse? Vi tog etymologi-hatten på og satte os for at prøve at finde svaret, men det var ikke så let igen, for der er flere teorier om hvor det kommer fra.

blockbuster

Teori nr. 1: (navneord) Blockbuster hentyder til et teaterstykke der er så populært, at andre teatre i samme nabolag (block) går neden om og hjem (buster).

Teori nr. 2: (navneord) Blockbuster er originalt et slangord som amerikanske dagblade begyndte at bruge, i forbindelse med omtaler af meget store bomber under 2. verdenskrig. Altså, en bombe så stor, at den smadrer (buster) et helt nabolag (block).

JawsTeori nr. 3: (verbum) At “blockbuste” var en beskrivelse for at overtale hvide boligejere til at sælge deres boliger til langt under markedsprisen, ved at skræmme dem med påstanden om, at flere og flere minoritetsgrupper og indvandrere flyttede ind i nabolaget.

Der findes helt klart flest referencer til teori nr. 2, så det er den vi tror mest på, men hvem der fandt på det først er så godt som umuligt at opspore.

Vi ved dog at ordet virkelig fangede an blandt filmskribenter, da Steven Spielbergs ekstremt populære film Dødens Gab havde premiere i 1975. Med lidt god vilje er det derfor alment accepteret, at Dødens Gab var filmverdenens første rigtige blockbuster.

Ordet “blockbuster” er ikke et decideret fagudtryk, hvilket er grunden til, at det faktisk ikke er muligt at definere dets korrekte brug. En populær definition er, at hvis en film tjener mere end 100 millioner amerikanske dollars, så er det en blockbuster. Efter denne tankegang er det dog et ord der virkelig er gået inflation i, for mængden af film der tjener så mange penge, bliver større og større. Meget som butikskæden af samme nan, er værdien af ordet er altså faldet, men indtil filmindustrien finder på et nyt, smart ord for en kæmpe filmsucces, må vi klare os med “blockbuster”.

En ting er dog sikkert: Man kan ikke kalde en film for en blockbuster, før den har haft premiere.

Here endeth the lesson… 😉

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.