Fan-redaktionen: De fedeste filmrobotter

Filmnørdens Hjørne Blog 1 Comment

I forbindelse med Podcast 107 (Den om filmrobotter…) spurgte vi naturligvis vores engagerede lyttere, hvilke filmrobotter der stod dem nærmest. Det væltede ind med forslag og anekdoter. Vi har samlet en håndfuld af dem her i læsevenlig form.

R2-D2 & C-3PO fra ‘Star Wars’-filmene

Alexander Petersen: – R2-D2 fordi hans replikker altid var så frække, at de blev bippet ud (badum-tji!). Seriøst, R2-D2 var den første rigtige robot (læs: android), som jeg kan huske fra den store skærm. Og på trods af, at han ikke havde et egentligt sprog, så formidlede lydteknikkerne hans svar og så sandelig også følelser så helt fænomenalt, at man ikke ét øjeblik var i tvivl om hvad han “sagde”.

Nick Johansen: – Er helt vild med C-3PO og R2-D2. Mest på grund af deres sammenspil. Det virker lidt som om C-P30 er en pædagog fanget i rummet sammen med et børnehavebarn. Den ene meget forsigtige robot kontra den meget frembrusende robot/skraldespand med hjul.

Nikolaj Holm Christensen: – C-3PO er måske den mest overbevisende robot på film takket være Anthony Daniels, der totalt smelter sammen med sin rolle. Selvom C-3PO kan være snobbet og irriterende, er det med til at gøre ham menneskelig, så man glemmer alt om, at det er en mand i en gulddragt, når man ser filmene. R2D2 kommer på min 2.-plads, da han er mindst lige så overbevisende som C-3PO. Et generelt aspekt ved Star Wars-filmene er, at C-3PO, R2-D2 og Chewbacca er 100% overbevisende som karakterer, på trods/grund af deres special effects. Man tænker aldrig over, at det er en skuespiller i en dragt.

Johnny Number 5 fra ‘Short Circuit 1 + 2′

Mads Hellerup Madsen: – Johnny Number Five var den første og hidtil eneste robot, der har fået mig til at græde, og det er en bedrift. ‘Short Circuit 2′ har en af de mest hardcore, hjerteknusende scener nogensinde. Enhver der har set filmen ved hvad jeg mener. Det er tunge sager.

Ash fra ‘Alien’

Lou von Brockdorff: – Ash fra ‘Alien’ må være den sejeste “bad robot“, fordi han er så sygt kold og ligeglad med alle der står i vejen for at få den klamme Alien bragt tilbage til Jorden.

Darth Vader fra ‘Star Wars’-filmene

Sebastian Wrang Lindemann Juhl: – Jeg kan sikkert tage fejl af denne påstand, men jeg mener, at Darth Vader er en af de bedste robotter, der findes i filmhistorien. Ja, okay, han er et menneske, men han kan kun overleve ved hjælp af den robotkrop han har. Lige siden jeg så ham for første gang i A New Hope, blev jeg tryllebundet af denne maskine, der virkede så menneskelig. <SPOILER-ALERT!, men come on. Det er ‘Star Wars’ vi snakker om> Og da jeg så fandt ud af, at Vader var Luke’s far, gik det op for mig, at han VAR et menneske. Stadig den dag idag er Vader så interessant, da han er det sidste trin i ‘the path to the dark’, nemlig lidelsen. Dette er et af de elementer, jeg elsker ved Vader. Han har lidt så store tab gennem sin rejse mod den mørke side.

Wall-E fra ‘Wall-E’

Katina Nowak: – Fordi han siger så meget uden at bruge ord, og fordi han er mere menneskelig end de fleste mennesker…

Hal 9000 fra ‘2001: A Space Odyssey’

Benjamin Henriksen: – Jeg har to yndlings-filmrobotter, som godt nok ikke helt er robotter i traditionel forstand. Den første er den superintelligente Hal 9000, der kun via et lysende rødt kameraøje og en bemærkelsesværdig høflig tone i stemmen, formår at fremstå særdeles rædselsvækkende.

Roy Batty fra ‘Blade Runner’

Benjamin Henriksen: – Den anden teknologiske karakter jeg tænker på, er fra min anden yndlings sci-fi film, ‘Blade Runner’, nemlig replikanten Roy Batty. En virkelig interessant og facetteret figur, hvis kamp med nogle fundamentale eksistentielle spørgsmål bliver skildret fænomenalt godt.

Terminator fra ‘The Terminator’

Jakob Lærke Munk: – Arnold Schwarzeneggers alter ego! Helt klart fordi dén rolle bare passede Arnold så fantatisk! Man troede virkelig på ham som robot, fordi han både lignede og lød som en maskine, grundet sin bodybuilding baggrund og østrigske accent. Selv om han kun havde 18 linjer i filmen, gjorde rollen ham til en kæmpe stjerne i Hollywood – som ellers burde have været umuligt for en mand, der knap nok kunne snakke engelsk, med et så uamerikansk, svært udtaleligt navn og som spillede en badass robot skurk!

Lars Dorland: – Terminator(-erne) vil altid have en særlig plads i mit hjerte, fordi de med deres dødningehoveder og stålskelet synes at være trådt direkte ud af vores værste sci-fi mareridt. Som Kyle Reese siger: “It can’t be bargained with. It can’t be reasoned with. It doesn’t feel pity, or remorse, or fear. And it absolutely will not stop, ever, until you are dead.” De første par film står for mig som en perfekt basal “man vs. machine“-saga.

Sonny fra ‘I, Robot’

Klaus Langholz Kristensen: – Midt i alle disse bud på R2D2 og C3PO vil mit bud lyde på lidt af en outsider. En lidt mindre filmnørdet robot. Sonny fra ‘I, Robot’ er den robot, der i en enkeltstående film har “rørt” mig mest. Man er både mod ham, med ham og rørt af ham igennem filmen og så ping-ponger han bare fantastisk med Will Smith (hvis en robot på film kan det).

X-1000 fra ‘Terminator 2: Judgement Day’

Rasmus Eriksen: – Køligt og dejligt spillet af Robert Patrick. T-1000 er ikke ultra højteknologisk, som vi ser det med andre robotter i filmens verden i dag. Han kan ikke hacke sig ind i systemer eller forme eksplosive våben. Han kan til gengæld løbe i samme tempo som en bil, forme stikvåben og efterligne mennesker. Enkelt, forståeligt og medrivende i en derudover fantastisk actionfilm.

Marvin the Paranoid Android fra ‘The Hitchhiker’s Guide to the Galaxy’

Rasmus Fuglsang: – Selv om Alan Rickmans stemme er rigtig god, så er det alligevel Marvin fra bogen, jeg må fremhæve. Et overordnet problem ved ‘The Hitchhiker’s Guide to the Galaxy’-filmen er, at bogen er sjovest i de bisætninger, der ikke kan filmatiseres, og som sådan ikke er relevante for plottet. Det er en skam, for filmen er lidt en tynd kop te. Jeg kan dog anbefale, at man ser BBC ‘s tv-serie, hvis man altså har mod på 80’er-camp.

Dette er bare et udpluk af de robot-forslag vi fik fra vores kære lyttere. Vil du se dem alle, så hop ind påFacebook-tråden her, og se mere. Lyt til meget mere robot-snak i Podcast 107 (Den om filmrobotter…) her.


Comments 1

  1. Pingback: Podcast 107 (Den om filmrobotter…) | Filmnørdens Hjørne

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.