Podcast 200 (Epidemier i film- og billedkunsten)

Filmnørdens Hjørne Event, Podcast Leave a Comment

Midt på sommeren kontaktede Statens Musem for Kunst (SMK) os og spurgte, om vi ville være interesserede i at komme ind til dem og optage en episode med udgangspunkt i deres nyeste udstilling ‘Intet som før’ – en udstilling om epidemier affødt af den verserende corona-pandemi. Selvfølgelig ville vi gerne det, men vi er jo en filmpodcast. Ikke en kunsthistoriepodcast.

Når tvivlen pludselig kommer over os, og vi ikke aner, hvad vi har rodet os ud i, finder vi næsten altid den rette kurs, ved at stille os selv ét enkelt spørgsmål: “Hvilket altoverskyggende spørgsmål er det, vi skal finde svar på i denne episode?” I dette tilfælde var svaret: Hvilken effekt får den igangværende corona-pandemi på filmkunsten? For at svare på dette spørgsmål, er det netop nærliggende at gå på opdagelse i kunsthistorien, hvor der findes et utal af eksempler på, hvordan store og små epidemier har farvet samtidens kunst. Og her kommer kunsthistorikeren Cecilie Høgsbro Østergaard ind i billedet.

Cecilie er officielt set “forlægger” på SMK, men er også ophavskvinde til ‘Intet som før’-udstillingen (der i øvrigt er forlænget til d. 21. februar ’21). Hun har fundet frem til udstillingens aktuelle værker og skrevet nye tekster til hver af dem ud fra epidemi-vinklen. Hendes kreative og varierede måder at tænke på epidemiers effekt på kunst, har været stærkt inspirerende, og hjalp os virkelig til at finde den røde tråd, der kunne tage os fra Skt. Corona i år 170 f.kr. gennem hele kunsthistorien, op til filmhistorien, nutiden og fremtiden – hele tiden med fokus rettet mod epidemier og kunst.

Selve episoden blev optaget foran et live (corona-nedskaleret) publikum i SMKs flotte, nye auditorium, og samtidigt live streamet på Facebook, hvor flere af jer måske så med: https://www.facebook.com/filmnoerden/videos/367173704424773 Hvis ikke, så ligger hele seancen tilgængelig på vores Facebook-side. Optagelsen var delt op i to: Først en snak med kunsthistoriker Cecilie om epidemier i kunsthistorien, og derefter en snak med fokus på filmverdenens afspejling og brug af epidemier med eksempler i flere filmklip.

På trods af tekniske udfordringer og lidt lampefeber, så var det en virkelig fed oplevelse at finde fælles grund med nationalgalleriet, selvom vi jo mest gør os i biografernes mørke. Det er helt klart en succes vi skal gentage i det nye år, men hvordan og under hvilket tema, vil tiden vise. Indtil da må I fornøje jer med denne episode, hvor Casper Christensen, Nikolaj Tarp og Cecilie Høgsbro Østergaard tager dig på tur gennem epidemierne i film- og billedkunsten. Rigtig god fornøjelse!

Med venlig hilsen,
Casper, Nikolaj og Cecilie

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.