After Dark IV (Den om Alien…)

Filmnørdens Hjørne After Dark, Podcast 4 Comments

Alien. På overfladen en lige-ud-af-landevejen rummonster-gyser. Under overfladen, et morads af genial filmkunst, tvetydige symboler og uendelige analyser. Hvordan filmen skal opleves er helt op til dig selv.

Vi har forsøgt at gå så langt ind i Ridley Scott’s Alien (1979), som vi kunne. At komme rundt i alle hjørnerne af filmen, pånær de visuelle Ridley Scott-karakteristika, for dem har vi vadet nok i, i vores After Dark II om Blade Runner og special-biografi af Ridley Scott (Podcast 59). Derimod fokuserer vi på historiefortælling, historisk kontekst og analyser afledt af tonse tung symbolik.

Vi begynder med at fortælle lidt om filmens tilblivelse, rollelisten og folkene bag. Vi gennemgår historien og 8 (for os) vigtige scener, der fungerer som eksempler på mange af filmens spændende aspekter. Vi sætter den i historisk perspektiv, pinder historien ud i en Laursen-analyse og går psyko-mega-overfortolkende dansklærer på dens røv. “Penis dentata” – vi siger det bare…
2 timer, 40 mintter og 49 sekunders rundvisning i en af de mest ikoniske film der nogensinde er lavet, ligger for dine fødder, eller rettere, ører. Spørgsmålet er kun, om du er film-hardcore nok, til at kunne hænge på hele vejen til målet.

Vi håber du får lige så meget ud af at lytte til After Dark IV, som vi har fået ud af at lave den. For os bliver Alien aldrig den samme igen. For os er den blevet meget større og meget mere spændende og vi håber du oplever bare lidt af det samme. Så rigtig god fornøjelse og husk: In the After Dark, no one can hear you scream 😀

Med venlig hilsen,

Casper & Jesper

Laursen After Dark IV

After Dark IV

Comments 4

 1. Tak for en flipping fantastic overfortolkning af Alien. Næste gang jeg ser den bliver det med helt nye øjne.
  Egentlig fantastisk at en så grundig gennemgang giver mere lyst til at se en film end hvis man holder igen med spoilere. Det samme galdt gennemgangen af Jaws.
  Tak endnu en gang

 2. Post
  Author
 3. Er i after dark mode. Min anden i træk.

  Kort inden i post casten kom jeg til at tænke på om Blade Runner egentligt kunne dele univers med Alien? Et eller andet sted gjorde tanken om at Deckard var igang med at “pensionere” replikanter på den jord Nostromo besætningen var på vej tilbage til, bare Ridley Scotts universer mere betagende og dystre, på den fede måde.

  Efter lidt Google research viste det sig faktisk at der i ekstra materialet fra Prometheus er et klip med David der læser en mail fra Weyland RoboDiv der går sådan her;

  “A mentor and long-departed competitor once told me that it was time to put away childish things and abandon my “toys.” He encouraged me to come work for him and together we would take over the world and become new Gods. That’s how he ran his corporation, like a God on top of a pyramid overlooking a city of angels. Of course, he chose to replicate the power of creation in an unoriginal way, by simply copying God. And look how that turned out for the poor bastard. Literally blew up in the old man’s face. I always suggested he stick with simple robotics instead of those genetic abominations he enslaved and sold off-world, although his idea to implant them with false memories was, well… “amusing,” is how I would put it politely.”

  Produceren af ekstra materialet til Prometheus – Charles de Lauzirika – har efterfølgende sagt det bare var et easter egg, et lille tip med hatten til Blade Runner.

  Jeg kan nu meget godt lide tanken om at Weyland og Tyrell har kendt hinanden. Nuvel.
  Tak for podcasten​.

 4. Tak for god podcast – fin at lytte til på arbejde.
  Og meget humoristisk med den freudianske (over)fortolkning. Kunne være morsomt som et fast indslag i alle filmanmeldelser:
  Helt vilde Freud fortolkninger, med klare, overdrevne køns(organ)lige vinkler (m/k) 😀

  Dog undrer jeg mig over at der er en ting I ikke nævner (og jeg vil næsten kalde det en klokkeklar filmfejl / plotfejl).
  Nemlig at Kane, lige inden han “føder”, spiser, smiler og har det helt fint, omend lidt groggy.
  Øøhhh… hvordan det?
  Med tanke på hvor meget smerte en nyresten på 5 mm kan give, eller hvor syg man kan blive af den mindste smule fremmedlegeme i mavsen, så er det vel lidt underlidt at han ikke bemærker at der er en alien på størrelse med en mår, der møver rundt i hans mave…!!

  Igen, tak for god underholdning.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.