After Dark VIII (Den om Raiders of the Lost Ark…)

Filmnørdens Hjørne After Dark, Podcast Leave a Comment

For mange står Raiders of the Lost Ark som en af filmhistoriens absolut bedste action- og eventyrfilm. Som sådan er det kun på sin plads, at den får en komplet rundbarbering af os i vores utvetydigt mest populære podcastformat: After Dark.

I en After Dark sætter vi os ned og gennemanalyserer og -tæsker én film. Vi dykker ned i filmens tilblivelse, skuespillerne, folkene bag kameraet, manuskriptets struktur, virkemidler, filmsprog, fortolkninger og alt muligt andet. Det er grundigt, gennemarbejdet og altid en lille smule overvældende – ikke mindst for os selv.

raiders-of-the-lost-ark-1981-002-steven-spielberg-harrison-ford-cave-00n-kwf

Som noget nyt i After Dark-regi, indeholder denne podcast også live-indslag. Vi afholdt nemlig en lille times foredrag i Cinemateket, da de viste Raiders tilbage i februar, hvor et fuldt hus blev varmet grundigt på til Spielbergs klassisker. Store dele af dette foredrag danner grundlag for denne podcast. På ingen måde HELE grundlaget, men en del.

Nu har vi efterhånden lavet en del After Darks, og det er naturligvis spændende at snakke om de dybe, udfordrende film, men fornøjelsen er næsten altid større, når det kommer til de film, der ved første øjekast virker overfladiske, for det er de næsten aldrig og Raiders er absolut ingen undtagelse.

raiders-of-the-lost-ark-1981-001-steven-spielberg-views-scale-model-00m-rp7

Nu vil Hjørne-nybegyndere måske dåne, når de ser spilletiden på denne podcast. 3 timer og 19 minutter virker jo også sindssygt, men sådan ér og skal en After Dark være. Må vi råde til at du puster støvet af pauseknappen, hvis du trænger til at hvile ørene.

Inden du går i gang: Ja, du skal ha’ set filmen inden du hører podcasten. I hvert fald hvis du ikke har set den og ikke vil have den spoleret. Det gælder egentlig for alle, for det hjælper at have filmen nogenlunde frisk i erindring, selv om vi gør hvad vi kan, for at genfortælle de scener og elementer af handlingen, som vi tager under behandling.

2015081900002452

Sidst men ikke mindst er her et link til transskriberingen af det møde mellem Steven Spielberg, George Lucas og Lawrence Kasdan, som Casper omtaler i podcasten: raidersstoryconference1978.pdf

Og skulle du have fået mod på at læse Jespers speciale, hvori han uddyber sin analysemetode, kan du hente det her: bevaegelsergennemmodstand.doc

Men så er der til gengæld heller ikke andet at sige end…

God fornøjelse!

Med venlig hilsen,

Casper & Jesper

Seidel__6288

Del denne podcast


Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.