Vor mand i Toronto (del 2)

Filmnørdens Hjørne Blog Leave a Comment

Nordamerikas største filmfestival foregår i Toronto i Canada. Den 41. årgang af TIFF sluttede i søndags, og Bries Blog-O-Rama var med i 9 ud af festivalens 11 døgn. Her er anden del af Brian Iskovs rapport fra Toronto International Film Festival 2016.

> Læs 1. del af reportagen fra TIFF 2016

Adam Driver og Jim Jarmusch (t.h.) på TIFF 2016 | foto: Mike Windle, WireImage Getty

Adam Driver og Jim Jarmusch (t.h.) på TIFF 2016 | foto: Mike Windle, WireImage Getty

Stjernernes morgenmad
En af de stjerner, jeg interviewede under den nyligt afsluttede Toronto International Film Festival, var Adam Driver. Siden sin filmdebut for kun fem år siden i Clint Eastwoods J. Edgar har den lange, kejtede eks-marinesoldat været konstant efterspurgt af store instruktører som Martin Scorsese, Steven Spielberg, Joel & Ethan Coen, Jim Jarmusch (i den TIFF-aktuelle Paterson) og snart Terry Gilliam (om alt går vel! Gilliams Don Quixote-projekt er berygtet for at være kuldsejlet flere gange de sidste 18 år).

På TIFF fortalte Adam Driver, at han prøver at bevare en flig af jordforbindelse ved at lave sin egen morgenmad hver dag, også når han er på filmoptagelse:
“Røræg, fordi det er det nemmeste. Seks æg med lidt salt, rørt sammen på en pande. I forhold til så mange andre ting, jeg kunne lave, er det ikke så slemt. Men hvem ved, måske er jeg ved at slå mig selv langsomt ihjel med kolesterol bare for at kunne bevare kontrollen over det ene ritual i mit liv.”

Paterson har forventet dansk biografpremiere 5. februar 2017.

https://www.youtube.com/watch?v=T3qsj_J4DR0

Præsidenter på parade
I Toronto mødte jeg også Natalie Portman, der er stensikker på endnu en oscarnominering for sit portræt af fru Kennedy i Pablo Larraíns originale og elegant turnerede Jackie. Casper Phillipson spiller hendes husbond og har kun seks scener og to replikker, men ligheden med JFK er fænomenal.

Natalie Portman røbede under vores interview, at også hendes kommende film, en sci-fi-thriller, har en dansk forbindelse. “Jeg spiller sammen med Tuva Novotny i Alex Garlands Annihilation,” fortalte hun. “Det er et kvindeligt ensemble – mig, Tuva, Jennifer Jason Leigh, Gina Rodriguez, Tessa Thompson – der tager på en ekspedition for at undersøge et ukendt fænomen”.

Jackie vandt Platform-juryens pris på TIFF og har forventet dansk biografpremiere i starten af 2017, sådan cirka fem minutter i Oscaruddeling. Annihilation følger senere på året (og vi glæder os allerede).

Natalie Portman som Jackie Kennedy i "Jackie" (2016) | pr-foto: TIFF

Natalie Portman som Jackie Kennedy i “Jackie” (2016) | pr-foto: TIFF

Jackie var blot én af flere nye film med præsidenttema, der blev vist i Toronto. Jeg så ikke Rob ReinerLBJ, hvor Woody Harrelson var pakket ind i proteser for at spille JFK’s vicepræsident og efterfølger, Lyndon B. Johnson (i Jackie gestaltes selvsamme LBJ af John Carroll Lynch).

Til gengæld nød jeg Vikram Gandhis charmerende Barry, der følger den 20-årige Barack Obamas første semester på Columbia University i 1981, hvor han kærester med en hvid pige (Anya Taylor-Joy i en rolle, der kombinerer tre virkelige personer).

Devon Terrell som unge Barack Obama i "Barry" | pr-foto: TIFF

Devon Terrell som unge Barack Obama i “Barry” | pr-foto: TIFF

I kraft af sit kenyansk-amerikanske ophav står Barack med et ben i hver lejr uden rigtig at føle, han hører til nogen steder. Problematikken føles almengyldig, samtidig med at tilskuerens viden om Obamas fremtid føjer pirrende lag til ungdomsportrættet.

Den ukendte Devon Terrell er et fund i titelrollen og tog fusen på alle ved at tale klingende australsk ved en Q&A efter filmvisningen. (Terrell er født i USA, men opvokset i Perth, hvor han stadig bor.)

Netflix opkøbte de globale rettigheder til Barry i kølvandet på TIFF, så den burde være på vej til din lokale strømmetjeneste. Det skal blive sjovt at se den i forlængelse af Southside with You, der fik premiere på Sundance-festivalen i januar og handler om Barack og Michelle Obamas første stævnemøde i 1989.

REKLAMESTUNT – BOGSTAVELIGT TALT!
To af producenterne bag Hardcore Henry varslede på TIFF deres kommende hovedet-under-armen-actionbasker, We Kill Death, ved at traktere pressen – herunder Bries Blog-O-Rama – med pindemadder på Hotel Thompsons tagterrasse.

Herfra kunne man med lidt god vilje skimte tre små prikker, der bevægede sig op ad en byggekran på toppen af en 60-etagers bygning 1 kilometer væk. En fladskærm med direkte videoforbindelse til et GoPro-kamera kunne afsløre, at prikkerne var tre russiske vovehalse, der klatrede til tops på kranen og tog et par armhævninger uden sikkerhedsliner eller hjælpemidler. Efter sigende slap alle tre tossehoveder levende ned igen.

Filmen er end ikke gået i produktion endnu, men vil efter planen blive indspillet i formaterne 4DX og ScreenX, hvilket i praksis betyder 270 graders billedfelt og programmerede biografsæder med trevejs bevægelse, vindpust, vandsprøjt, aroma og andet tivoligøgl.

Hør mere om TIFF 2016 i Filmnørdens Hjørnes kommende podcast nr. 133.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.